
در آیین نکوداشت حمید سهیلی مطرح شد
سهیلی دقیق، مسئول و خستگی ناپذیر بود
هنروتجربه: دبیر چهاردهمین جشنواره سینماحقیقت عشق حمید سهیلی به فرهنگ و ایران را عاملی برای ساخت مستندهای مختلف دانست.
به گزارش سایت هنروتجربه به نقل از ستاد اطلاع رسانی جشنواره سینماحقیقت مراسم نکوداشت زندهیاد حمید سهیلی پنجشنبه بیست و هفتم آذرماه در سومین روز از جشنواره بینالمللی سینماحقیقت برگزار شد.
محمد حمیدیمقدم دبیر چهاردهمین جشنواره سینماحقیقت در بخش ابتدایی این مراسم، خبرهای مربوط به دو روز اخیر جشنواره را خوشحال کننده توصیف کرد و گفت: «معمولاً یکی دو روز اول جشنواره، در مسیر جدیدی که سینماحقیقت در پیش گرفته تعیین کننده است و خوشبختانه بازخوردی که از فضای برخط جشنواره گرفتیم مثبت بود و علیرغم واکنش مستندسازان و سینماگران به این شیوه برگزاری در چند هفته اخیر، چهاردهمین دوره جشنواره سینماحقیقت توانست تعامل خوبی با مخاطبان بیرون از حوزه تخصصی سینمای مستند برقرار کند. اتفاقی که تحقق آن از اهداف اصلی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی به شمار میرود.»
او همچنین در بخش دیگری از صحبت هایش با اشاره به برنامه نکوداشت زندهیاد حمید سهیلی او را از افراد موثر در سینمای مستند خواند و افزود: «در زمانی که شاید به مستند بودجه و بها داده نمیشد، سهیلی با عشق و شناخت درونی به فرهنگ و سرزمینش حس کرد باید کارهایی بسازد که سندی برای آیندگان شود و این از ویژگیهای ممتاز او بود. آیتمهای متعددی که سهیلی در حوزه نقاشی و خط و معماری ساخته، کارهای زیرساختی مستند است که میتواند برای بحث فرهنگی نسلهای آینده جهت شناخت از گذشته به کار گرفته شود.»
پدرام اکبری تهیهکننده و مستندساز در ادامه این برنامه روی صحنه حاضر شد تا درباره حمید سهیلی صحبت کند.
اکبری با اشاره به دوستی دیرینهاش با سهیلی، گفت: «برای اینکه بدانیم کشش و دلبستگی سهیلی به فرهنگ ایران زمین و توجه او به معماری و احساس مسئولیت ذاتیاش به هنر و فرهنگ از کجا آمده، باید بگویم که اوایل دهه ۵۰ دفتری به نام ایران پژوه شکل گرفت که در ایران پژوه دوم، حمید سهیلی نمیدانم توسط آقای کیارستمی یا آقای مهرجویی به نادر ابراهیمی معرفی شد و مسئول روابط عمومی فیلم «آتش بدون دود» شد و پس از آن فیلم دیگری از ابراهیمی تصویب و شروع به فیلمبرداری شد.»
این مستندساز باسابقه ادامه داد: «پیش از سریال «سفرهای دور و دراز حامی و کامی»، سهیلی یک و نیم سال در ایران پژوه مسئولیت پژوهش و تهیه عکس از معماری در شهرهای ایران را به عهده داشت و برای تکمیل آرشیو پروژه به شهرهای مختلف سفر کرد و عکس گرفت. با سریال سفرهای دور و دراز، حمید که دیگر تجربه یافته و ایران پژوه را میشناخت، به عنوان دستیار اول کارگردان انتخاب شد. این بسترها برای آشنایی هرچه بیشتر حمید با معماری و فرهنگ ایرانی بسیار موثر بود.»
اکبری دقت نظر، احساس مسئولیت، خستگیناپذیری، تلاش فراوان، مودب بودن، متانت، هوشیاری، احترام به انسان و هنر و معماری ایرانی را از ویژگیهای حمید سهیلی خواند.
در بخش دیگری از این مراسم، محسن سخا کارگردان مستند مرحوم حمید سهیلی درباره او گفت: «انسانهایی مانند حمید سهیلی باید بیشتر شناخته شوند. من وقتی برای اولین بار ایشان را ملاقات کردم و با او از نزدیک آشنا شدم، معنی واقعی واژه مناعت طبع برای من ثابت شد. متوجه شدم که یک آدم چهقدر میتواند بزرگ باشد که حتی اسمش را هم در تیتراژ فیلم به عنوان کارگردان نیاورد. شناخت مرحوم سهیلی برای من بسیار باارزش است.»
گفتگوی آنلاین با همایون امامی مستندساز و مدرس بخش دیگر این برنامه نکوداشت بود.
این مستندساز پیشکسوت، مهمترین ویژگی پژوهشی سهیلی که کارش را متمایز میکرد ژرفای پژوهش او دانست و گفت: «پژوهش سطوح مختلف دارد، آقای سهیلی سعی میکرد تا جای ممکن به لحاظ پژوهش کتابخانهای عمیق حرکت کند و برای افزایش دایره مطالعاتی خود با کارشناسان رشتههای مختلف هم وارد گفتگو میشد و در عین حال این پژوهشها این ویژگی را هم داشتند که حتما یک نفر را ناظر بر کار خود میگرفت تا جلوی لغزشهای احتمالیاش را بگیرد. او با پیش فرض، سراغ هیچ موضوعی نمیرفت و سعی میکرد شرافتمندانه و بدون انگاره قبلی برود و حقیقتپژوهی کند.»
مهمان بعدی این مراسم نکوداشت، محمد مقدم (مستندساز) بود که درباره ویژگیهای حمید سهیلی گفت: «به دانشجویان میگفتیم برای آشنایی با تاریخ ایران، کارهای سهیلی را ببینند.اغلب مستندهای فرهنگی با منطق خردگرایی افراطی آمیخته بودند اما سینمای مستند سهیلی این را نداشت و از احساساتگرایی غلیظ مستندهای نوع دیگر هم بری بود. در واقع همراهی احساسات و پژوهش باهم، از ویژگی مستند او بود.»
نسرین شکیب، همسر مرحوم سهیلی آخرین نفری بود که در این مراسم درباره زنده یاد حمید سهیلی مظفر صحبت کرد:«زندگی با ایشان بسیار سخت بود و بسیار لذت بخش. او در عین مبادی آداب بودن بسیار مهربان و فروتن بود. انسانی منظم و بسیار سختگیر بود و همین باعث موفقیت او شده بود. سهیلی همه چیز را ریشهای نگاه میکرد. زندگی با این افراد خاص سخت اما افتخار آمیز است.»
در پایان این مراسم محمد حمیدی مقدم دبیر چهاردهمین جشنواره سینماحقیقت از همسر زنده یاد سهیلی تقدیر شد.