
همراه با فیلمهای در حال اکران هنروتجربه
«کیارستمی و عصای گمشده»:کارگاهی جذاب برای علاقه مندان سینما
هنروتجربه:با بازگشایی مجدد سینما در برخی شهرها و از سرگیری اکران فیلمهای هنروتجربه، «کیارستمی و عصای گمشده» به کارگردانی محمود رضا ثانی به نمایش در آمده است. محمودرضا ثانی در این فیلم ۹۰ دقیقهای استاد خود را در کارگاههای آموزشی کشورهای اسپانیا و کلمبیا همراهی میکند و آموزههای جدیدی از این مرد بیتکرار هنر ایران را به تصویر میکشد. این فیلم فرصت بینظیری نه فقط برای علاقهمندان سینما، که برای تمامی هنردوستان از هر شاخه هنری است.
داستان فیلم بلند «کیارستمی و عصای گمشده» که به زبانهای مختلفی زیرنویس شده، روایت تازهای از نوع نگاه عباس کیارستمی به زندگی و سینما است که محمود رضا ثانی، کارگردان فیلم به مدت چهار سال، زمانی که کیارستمی ورکشاپهای سینمایی در اسپانیا و کلمبیا برگزار میکرد، نوع نگاه یک مولف، دیدگاه و جهانبینی کیارستمی را به تصویر کشیده است. محمدرضا ثانی پیش از این فیلم نیز کتاب «عباس کیارستمی و درسهایی از سینما» را تالیف کرده بود و این کتاب به زبانهای مختلفی ترجمه و در ایران و آمریکا چاپ و توزیع شد و مورد استفاده علاقهمندان قرار گرفته شد.
ثانی از شاگردان کیارستمی است و در این فیلم سعی کرده اثری مستقل بر اساس رویکرد کیارستمی به زندگی بسازد. تدوین این فیلم تجربی ۹۰ دقیقهای که با دوربین ثانی به تصویر کشیده شده، به دلیل حساسیت کارگردان سه سال طول کشیده است. ابراهیم حقیقی طراح گرافیک و عکاس با سابقه، «کیارستمی و عصای گمشده» را روایتگر وجه دیگری از زندگی از زندگی کیارستمی میداند که برای ما مغفول مانده است: «این فیلم به یادگار برای آیندگان ما خواهد ماند. این فیلم حاصل حضور کیارستمی در کلاسهای درس فیلمسازی او در اسپانیا و کلمبیا است و گویی این وجه از کیارستمی یعنی آموزش سینمایی او برای ما مغفول مانده بود. کلاسهای فیلمسازی کیارستمی از گونه مرسوم آموزش با هنرجویانی که کنکور میدهند و در کلاس حاضر میشوند، نیست. این درسها و ورکشاپها برای هنرجویانی است که سینما را دوست دارند و انتخاب کردهاند. کیارستمی نمیخواست تکنسین سینما تربیت کند وسعی میکرد به دانشجویان تفکر کردن را بیامورد. خواست واقعی او برای آموزش، تفکر خلاقانه بود. اصولا راه و روش کیارستمی با تعاریف مرسوم ما از سینما متفاوت و متناقض است. سینمای او نه قصد سرگرم کردن صرف را داشت و نه به دنبال فروش زیاد و صنعت سینما بود. همچنان که میدیدیم فیلمهای کیارستمی، همانند فیلمهای تجاری پر از انبوه تماشاگران نبودند. محمودرضا ثانی با روشن کردن دوربین و مونتاژ فیلم توانست این وجه جذاب کیارستمی را ثبت کند».
نخستین تیزر رسمی فیلم بلند «کیارستمی و عصای گمشده» به مناسبت سومین سال درگذشت فیلمساز فقید ایرانی رونمایی شد . محمودرضا ثانی به بهانه رونمایی از تیزر این فیلم سینمایی درباره حال و هوای خود از همراهی و زندگی با کیارستمی در مدت زمان چهار سال گفت: «همیشه چراغ دستگاه ذهنیاش روشن و به قول خودش چشم سومش نه در حال دیدن بلکه نگاه کردن بود. وقتی موضوع ورکشاپها مشخص میشد تمام تمرکزش را روی آن میگذاشت و مدام قصههای تازه از ذهنش تراوش و برای شاگردانش تعریف میکرد و میگفت هرکس دوست دارد میتواند آن را بسازد. اما به یاد ندارم هیچ کدام از دانشجویان جسارت ساختن آن ها را پیدا کرده باشد چون دنیای ذهنی او را فقط خودش میدانست چگونه باید بسازد. همه چیزش متعلق به خودش بود. او به دانشی شخصی دست یافته بود که به قول ژان کلود کریر تقلید نشدنی و برای خود کیارستمی دوری از تقلید از خویش بود و به همین روال مدام خط شخم خویش را عمیقتر میکرد».
این فیلم در جشنواره بینالمللی تندیس طلایی که با محوریت استعدادهای جوان در عرصه فیلمسازی در لسآنجلس برگزار میشود در چهار بخش بهترین فیلم مستند، بهترین تصویربرداری، بهترین تدوین و بهترین کارگردانی نامزد دریاف جایزه شد. همچنین این فیلم در جشنواره فیلم کوهستان سبز در آمریکا، نامزد دریافت جایزه بهترین فیلم خارجی زبان شد. «کیارستمی و عصای گمشده» برگزیده چهارمین دوره جشنواره فیلمهای مستقل سالتو اروگوئه در آمریکای شمالی شد.
بهروز نشان تهیه کننده این فیلم هم در گفت وگویی با سایت هنروتجربه فیلم «کیارستمی و عصای گمشده» را یک کارگاه آموزشی تمام عیار توصیف کرده ست : این فیلم بیشتر شیوه آموزش سینما را نشانه گرفته است. توسعه نیروی انسانی در هر شغل و صنفی اهمیت دارد، اما این ارزش در هنر و سینما چندبرابر است. کارگردان فقید سینمای ایران در کارگاههای آموزشی خود در کشورهای اسپانیا و کلمبیا نهتنها درس سینما بلکه درس زندگی میدهد. حرفهای جناب کیارستمی در قاب دوربین محمودرضا ثانی آنچنان دلنشین است که میتواند چراغ راه هر جوان علاقهمند به سینما در جایجای این کره خاکی باشد. پیشتر از این فیلمهایی در خصوص عباس کیارستمی ساخته شد که بیشتر جلوهگر زندگی خصوصی ایشان بود، اما «کیارستمی و عصای گمشده» یک کارگاه آموزشی تمامعیار سینمایی است. کارگاهی که همه علاقهمندان به سینما میتوانند از آن بهرهمند شوند.