
هنروتجربه-فاطمه رستمی: مهدی آقاجانی پیش از این فیلم کوتاه «سیندرلا» را در هنروتجربه اکران کرد و حالا مدتی است که این اثر به صورت آنلاین از طریق سرویسهای نمایش اینترنتی «وُدیو» و «هاشور» در اختیار مخاطبان قرار گرفته است.او عقیده دارد در حال حاضر اکران آنلاین بهترین گزینه است و تا حدی خلاءها را پر میکند.
مهدی آقاجانی درمورد اکران آنلاین و ویژگیهای آن و تجربه خودش از این نحوه نمایش بیان کرد: «کرونا بحرانی است که دامن همه مسائل را گرفته و در حوزه سینما واقعا بحث فیلم کوتاه و بلند نیست و میبینیم که در این مدت اکران آنلاین از راه حلهایی است که هم برای فیلم کوتاه هم برای آثار بلند به میان آمده و جایگزین اکران فیزیکی شده و حداقل راه ارتباطی بین مخاطب و سینما است. همه دوست داریم که فیلم در سالن سینما دیده شود و شرایط اکران فیلم ایده آل باشد. ظاهرا به دلیل کرونا راه دیگری جز اکران آنلاین نیست. امیدواریم شرایط به حالت طبیعی برگردد و همه در سالن سینما فیلم ببینیم، اما واقعا در حال حاضر اکران آنلاین بهترین گزینه است و تا حدی خلاءها را پر میکند. بازخوردهای بدی تا امروز نسبت به اکران آنلاین ندیدم و در تجربه اکران آنلاین «سیندرلا» هم نکات مثبتی بود که احتمالا دوستان دیگری که آنها هم فیلمهایشان را آنلاین اکران کرده اند متوجه این وجوه مثبت شده اند».
در ادامه آقاجانی با تاکید براینکه اکران آنلاین موجب از بین رفتن برخی نابرابریها شده است، درمورد ویژگی پلتفرمهایی که آثار کوتاه را اکران میکنند، عنوان کرد: «قبلا وقتی فیلمها در سینما اکران میشد، عدهای نسبت به نمایش فیلم در هنروتجربه موضع خوبی نداشتند که البته از نظر من اشتباه بود و کم کم هم تا حدودی مرتفع شد.در مورد اکران آنلاین هم امروز میبینیم که همه فیلمها با هر ژانر، کوتاه یا بلند و… در بستری تقریبا یکسان و یک شکل به صورت آنلاین اکران میشوند و مسائلی مثل سینمادار و سالن سینما و… مطرح نیست و انگار که برابری در شرایط فیلمها حاکم شده است. اگر هنروتجربه برای خودش پلتفرمی اختصاصی داشت که آثار را آنجا به صورت مشخصتر اکران میکرد و حیاتش هم تداوم پیدا مییافت، شاید هم برای موسسه خوب بود هم برای فیلمسازانی که دوست دارند با این پلتفرم همکاری داشته باشند».
شاید بتوان گفت یکی از محسنات اکران آنلاین همین است که ممکن است عده ای را که در گوشی موبایل فیلم میبینند، به جمع مخاطبان چنین فیلمهایی بیافزاید. زمانهایی که مخاطب در فضای مجازی بیهوده میچرخد، ممکن است در همان گوشی موبایل یک فیلمی را از پلتفرمها انتخاب کند و آنلاین به تماشای آن بنشیند و این نکته بسیار مثبتی است
او در ادامه درپاسخ به این سوال که آیا اکران آنلاین ممکن است باعث آشنایی مخاطبان تازه با آثار کوتاه، تجربی و… شود، توضیح داد: «شاید بتوان گفت یکی از محسنات اکران آنلاین همین است که ممکن است عده ای را که در گوشی موبایل فیلم میبینند، به جمع مخاطبان چنین فیلمهایی بیافزاید. زمانهایی که مخاطب در فضای مجازی بیهوده میچرخد، ممکن است در همان گوشی موبایل یک فیلمی را از پلتفرمها انتخاب کند و آنلاین به تماشای آن بنشیند و این نکته بسیار مثبتی است. البته مشخص است که تماشای فیلم بر پرده سینما باید اتفاق بیفتد و حتی عدهای با دیدن فیلم سینمایی در تلویزیون هم موافق نیستند، اما به هر حال در شرایط فعلی اکران آنلاین مزیتی برای فیلم کوتاه است تا جایگاهش را پیدا کند».
آقاجانی گفت: «قبل از قضیه کرونا، حدود دو سه سال پیش مجموعه فیلمهای کوتاهی در ژانر وحشت ساختم که در بستر فیلیمو به نمایش درآمد و بازخورد خوبی داشت و یک جور حرکت هنروتجربهای محسوب میشد. استقبال از آن مجموعه هم به خاطر کوتاه بودنش بود. خیلی از افراد فرصت و حوصله دیدن فیلمهای سینمایی را ندارند و سمت کارهای کوتاه می آیند و جذبش میشوند و… به اعتقاد من زمان و شرایط به سمتی میرود که فیلم کوتاه هرروز جایگاه بهتری پیدا میکند به این دلیل که مخاطب وقت زیادی ندارد البته این مسئله از منظری خوب نیست، اما به هرحال فیلم کوتاه تا حدی خلاءها را پر میکند».
در خاتمه مهدی آقاجانی درمورد راه نجات و ادامه بقای سینمای کوتاه در شرایطی که سینماها به دلیل پاندمی کرونا مدام تعطیل میشوند و وضعیت متزلزل است، عنوان کرد: «واقعا هنوز در شرایط آزمون خطا هستیم و نمی دانیم چطور باید سیستماتیکتر و بهتر عمل کنیم تا در این روزها موفق باشیم، اما در هر مسئله ای حمایت دولتها میتواند نتایج مثبت به بار آورد. جدای از این، فیلمسازان تلاش زیادی میکنند و به دنبال راههای بهتری برای عرضه آثارشان هستند و اگر این تلاش با حمایت دولت همراه شود، حتما بهتر به ثمر مینشیند. زمان کم فیلمهای کوتاه یک جور فرصت است و میتواند راحتتر در قالبهای دیگر خودش را نشان بدهد و قابلیت تطبیق با شرایط مختلف را دارد مثل همین حالا که در روند اکران آنلاین مسیر خوبی را طی میکند».