
فاطمه محمدی در گفتوگو با «هنروتجربه» مطرح کرد:
وضعیت زنان افغانستان به بخشی از دغدغههایم برای فیلمسازی بدل شده بود
سعیدحضرتی-فاطمه محمدی: فاطمه محمدی کارگردان فیلم کوتاه «داغی» میگوید زمین نماد زن است و من معتقدم در سرزمینی که به زناناش ظلم شود، زمین از مردمانِ آن سرزمین انتقام خواهد گرفت و شاید به همین دلیل است که افغانستان، سالها در فغان مانده است.
فاطمه محمدی فیلمساز فیلم کوتاه، که بزودی فیلم دوماش با نام «داغی» در سینماهای «هنروتجربه» اکران سراسری خواهد کرد، پیرامون شرایط اسفناک این روزهایِ دخترانِ افغان و ارتباط مستقیم آن با موضوع فیلماش بیان کرد: از کودکی در کنار فرزندان شهیدِ افغان و عراقی بزرگ شدهام و از نزدیک شاهد بودم که غالبا در فرهنگ آنها به زنان احترامی که باید گذاشته نمیشود و این همیشه روحام را آزار میداد و به بخشی از دغدغههایم برای فیلمسازی بدل شده بود. حتی در نسل جدیدشان نیز این بدعتِ غلطِ فرهنگی به میراث مانده است. هر چند که حال ایران نیز، در این زمینه آنچنان خوب نیست و ما زاده دردهای مشترکِ زیادی هستیم.
کارگردان فیلم کوتاه «داغی» درباره اهمیت و الزام ساخت و تولید چنین موضوعاتی اشاره کرد: همچنان نیاز است تا بیشتر به چنین سوژههایی پرداخته شود. یکبار دوستی به من گفت: بنظرم شما نباید غیر از موضوعات کشور خودت فیلمی بسازی و اصلا جامعه بین الملل هم، همین را از شما به عنوان یک فیلمساز انتظار دارد و میخواهد که ما فقط قصههای خودمان را برایشان روایت کنیم. به او گفتم: «سینما»، ماهیتی بین المللی دارد و من فیلمساز سفارشی از ایران نیستم که تنها محدود به خوب و بد کشور خودم باشم. ذات هنر در رهائیست و هنر فرای مرزهاست.
این کارگردان جوان افزود: هیچ انسان آزاد و روشنی نمیتواند یک فیلمساز را محدود کند که از چه و در کجا بسازد! نشد که به او یادآوری کنم که ایران و افغانستان سالهاست که از یک سفره نان میخورند و مرز و دین مشترکی با هم دارند که به همسایه همچون خود سفارش کرده است اما مهمتر از همه اینها برای من این بود که من ورای هر مرز و نژاد، میخواهم فقط از انسانیت بسازم. هر زمان انسانیت و عدم انسانیت، محدود به ایران بود، من هم فقط از ایران میسازم. ترجیح میدهم که دنیا را وطن خود کنم و نه ایران را.
وی با اشاره به اهمیت و لزوم پرداخت به حقوق زنان برای حفظ سلامت هر جامعهای بیان کرد: زمین نماد زن است و من معتقدم در سرزمینی که به زناناش ظلم شود، زمین از مردمانِ آن سرزمین انتقام خواهد گرفت و شاید به همین دلیل است که افغانستان، سالها در فغان مانده است.
کارگردان فیلم کوتاه «فراموشی» پیرامون بازخوردهای بعضی از مردانِ افغان بعد از نمایش فیلماش در جشنواره فیلم کوتاه تهران اظهار داشت: روزی که «داغی» در این جشنواره اکران شد، یک پسر جوانِ افغان با غضب به سمتام آمد و گفت: خانم بر فرض که فیلمتان خوش ساخت بود اما افغانستان چیزهای خوب نداشت که از آنها بسازید؟؟؟!!!
محمدی ادامه داد: خاطرم هست که آن روز جوابهای زیادی به او دادم، از شرح رسالت فیلمسازیام گرفته تا دفاع از همجنسانم، اما هیچکدام به جاناش ننشست و در آخر با قهر از آنجا رفت. حالا امروز در خبرها با اشک میخوانم که چه بر سر دخترکان افغان آوردهاند و ویدئوهایی از تجاوز به دختران ۱۲ ساله در روز روشن و جلوی چشم پدرانشان تماشا کردم که قلبم را شکست. امروز خواندم که افغانستان دارد بیدخترتر میشود. کاش حالا دوباره آن پسر را ببینم تا اینبار بدون هیچ توضیح و تعارفی به او بگویم:
«نه افغانستان دیگر هیچ چیز خوبی ندارد، هیچ چیز خوبی…»،
در خلاصه داستان «داغی» آمده است: «حفیظ هر شب با شنیدن صدای تیراندازی در مرز، به آنجا میرود تا از متعلقات به جا مانده از اجسادِ مهاجران، برای گذران زندگی خود بردارد. شبی میان اجساد متوجه دختری جوان و کودکش میشود که در گوشهای مخفی شدهاند.»
عاطفه امینی، مجتبی بیطرفان و زینب جعفری بازیگران اصلی این فیلم هستند.
دیگر عوامل فیلم کوتاه «داغی» عبارتند از نویسنده: امیر روئینی، مدیر تصویربرداری: حمید مهرافروز، صدابردار و صداگذار: سامان شهامت، تدوین: شیدا گرجی، موسیقی