
به بهانه تولد داریوش مهرجویی:
سینمای مهرجویی در قاب هنروتجربه
هنروتجربه-رضا صائمی:بدون شک داریوش مهرجویی یکی از مهمترین فیلمسازان موج نو سینمای ایران که می توان ردپایی نگاه هنری و تجربه گرایی را در سینمای او جستجو کرد. موسسه سینمایی هنروتجربه طی ۷ سال گذشته به سینمای این فیلم ساز مولف توجه کرده است که از جمله می توان به اکران نسخه ترمیم شده فیلم «لیلا» بعد از ۲۰ سال از زمان تولید آن، اکران مستند« مهرجویی، کارنامه چهل ساله» به کارگردانی مانی حقیقی و همچنین نمایش پشت صحنه فیلم «گاو» اشاره کرد.
داریوش مهرجویی یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین کارگردانان سینمای ایران است که این بار در مستند«مهرجویی؛ کارنامه چهل ساله» خود، در برابر دوربین فردی قرار گرفته است تا درباره آثاری که خلق کرده به چالش کشیده شود. این چالش را مانی حقیقی به عنوان کارگردان «مهرجویی، کارنامه چهل ساله » بر عهده داشته. مستند پرترهای جذاب که با نظرات و حضور مجموعهای از چهرههای مهم سینما و فرهنگ ایران درباره «مهرجویی» شکل گرفته است. ریتم و گفتگوهای مناسب و بیپرده از دیگر ویژگیهای این فیلم است که از ۱۴ دی ماه سال ۹۴ در گروه سینمای «هنر و تجربه» اکران شده بود. مانی حقیقی را در تدوین پیمان خاکسار و بهمن کیارستمی و در تهیهکنندگی فرهاد توحیدی همراهی کردهاند. مانی حقیقی از این مصاحبه با داریوش مهرجویی یک کتاب نیز چاپ کرد و نکتههای بسیاری که در فیلم جانگرفته بودند در کتاب قابل خواندن هستند.
فیلم «پشت صحنه فیلم گاو» نیز در تابستان ۹۸ در باشگاه فیلم«هنروتجربه» همزمان در شهرهای تهران و شیراز و اصفهان به نمایش درآمد. داریوش مهرجویی فیلم «گاو» را درسال ۱۳۴۸ براساس داستان عزاداران بیل به نویسندگی غلامحسین ساعدی کارگردانی کرد. در این فیلم که از آثار موج نوی سینمای ایران محسوب میشود گروهی از بازیگران شاخص تئاتر آن سالها مقابل دوربین قرار گرفتند؛ بازیگرانی چون عزتالله انتظامی، علی نصیریان، جعفر والی، جمشید مشایخی، پرویز فنیزاده، محمود دولت آبادی و…پشتصحنه فیلم «گاو» صحنههایی مربوط به پشت صحنه این فیلم و همچنین تستهای بازیگری بازیگران را شامل میشود.
یکی از مهمترین اقداماتی که در موسسه هنروتجربه درباره سینمای مهرجویی انجام شد اکران نسخه ترمیم شده فیلم لیلا بعد از ۲۰ سال در روز ملی سینما بود. داریوش مهرجویی در زمان اکران مجدد فیلم در سال ۹۶ طی یادداشتی نوشته بود: « از اینکه بعد از ۲۰ سال فیلم لیلا در سینما برای علاقهمندان این حرفه نمایش داده خواهد شد، بسیار خرسند شدم، این فیلم که در سال گذشته توسط لابراتوار صدا و سیما و استودیو فام، اسکن و اصلاح رنگ و تبدیل به نسخه دیجیتال با کیفیت ۲k گردید، دوباره قابلیت اکران در سینماهای ایران و جهان را پیدا کرده تا علاقهمندان این عرصه بتوانند از آن لذت ببرند و این جای بسی امیدواری است. این امر به کوشش گروه سینمای هنر و تجربه به ثمر خواهد رسید که از مدیریت محترم آن کمال تشکر و قدردانی را دارم، امیدوارم وزارت فرهنگ و ارشاد و مدیران سینمایی با همین رویکرد، کلیه نُسَخ فیلمهای تاریخ سینمای ایران را به نسخه دیجیتالی با کیفیت تبدیل نمایند و برای حفظ و ماندگاری آنها دریغ نکنند زیرا آیندگان به آنها رجوع خواهند کرد و تاریخ و ادبیات نیازمند بعضی از این آثار است. پس به نوعی سرمایه ملی محسوب میشوند که در صیانت و حفظ آن باید کوشا بود.»
داریوش مهرجویی امروز ۸۲ ساله شد و بدون شک یکی از چهره های ماندگار سینمای هنری و متفکر و اندیشه ورز ماست که همواره می توان از تماشای فیلم های او آموخت و لذت برد.