هنروتجربه-سعیدحضرتی: عباس حسین‌زاده نویسنده و کارگردان فیلم کوتاه «ماهکان» که این روزها در بسته «پنج‌گانِ کوتاه» در سینماهای «هنروتجربه» روی پرده است، می‌گوید: موسسه «هنروتجربه» با اکران فیلمهای کوتاه در سینماها کمک بسیار زیادی به فیلمسازان و مخاطبان کرده و تاثیر «هنروتجربه» در رشد و پیشرفت این حوزه انکارنشدنی است. قطعا اکران آثار و برگزاری ورک‎شاپ‌ها هم برای مخاطبان و هم فیلمسازان آموزنده و کمک کننده است.

به گزارش سایت هنروتجربه، فیلم کوتاه «ماهکان» به نویسندگی و کارگردانی مشترک حسام حسینی و عباس حسین‌زاده داستان خانواده‌ای است که برای نجات پدر از حکم اعدام، دختر بچه ۷ ساله خود را مجبور به گردن گرفتن قتل می‌کنند.

عباس حسین‌زاده درباره نگارش و ساخت فیلم کوتاه «ماهکان» به خبرنگار سایت هنروتجربه گفت: به صورت اتفاقی با حسام حسینی آشنا شدم و او نسخه‌‌ای از فیلمنامه را برای بازنویسی پیشنهاد داد که منجر به نگارش و کارگردانی «ماهکان» شد. «ماهکان» فیلمی درباره تاثیر مسائل اجتماعی بر کودکان است و هر دو ما دغدغه مشترکی در این زمینه داشتیم و احساس می‌کردیم از پس ساخت آن برمی‌آییم. قبل از ساخت فیدبک‌هایی گرفته بودیم که این فیلمنامه سخت و سنگِ بزرگی نشانه نزدن است که ما به این صحبت‌ها توجهی نداشتیم و این چالش پرمخاطره را دوست داشتیم. زمان زیادی صرف نوشتن فیلمنامه کردیم و همزمان لوکیشن‌های مختلفی را می‌دیدیم و با بازیگرانی که در ذهن داشتیم ارتباط برقرار می‌کردیم و تسلط خوبی بر کلیت فیلمنامه و کارگردانی پیدا کردیم.

این نویسنده و کارگردان درباره انتخاب بازیگر اصلی «ماهکان» اظهار کرد: بازیگر اصلی فیلم، بهار حسین‌زاده در نقش ماهکان، برادرزاده من است و ارتباط صمیمانه‌ای داشتیم. هرچقدر فیلمنامه تکمیل‌تر میشد، احساس می‌کردم بهار به شخصیت اصلی فیلمنامه نزدیک است. حسام حسینی هم در جلسه‌ای، بهار را دید و او هم هم‌نظر من بود. پدر و مادر بهار هم راغب بودند و همکاری خوبی داشتند و این مهم کمک بسیاری به ما در طول تصویربرداری کرد.

او با اشاره به اینکه من و حسام حسینی با کودکان زیادی در تماس بودیم و شناخت خوبی نسبت به دنیای آنها پیدا کردیم، افزود: به جز این شناخت، در آن زمان همسرم مربی مهدکودک بود و در پروسه نگارش فیلمنامه کمک زیادی به ما کرد. ضمن آنکه در «ماهکان»، مشاور و بازیگردان کودک هم داشتیم و تمامی اینها در کیفیت نهایی کمک شایانی کرد.

حسین‌زاده درباره انتخاب دیگر بازیگران این فیلم عنوان کرد: علی‌محمد رادمنش و فاطمه رادمنش از دوستان قدیمی من هستند و شناخت کافی نسبت به آنها داشتم و از آنجایی که می‌دانستم سواد و درک بالایی در بازیگری و فیلمنامه‌نویسی دارند در این زمینه‌ها از کمک و مشورت آنها نیز بهره‌مند شدیم. میثم دامن‌زه هم دوست مشترک من و حسام حسینی است و از ایده‌ها و نظرات او هم در حین نگارش فیلمنامه استفاده می‌کردیم.

این تدوینگر و کارگردان در پاسخ این سوال که با توجه با سابقه تدوین خود چرا تدوین این فیلم را خودتان برعهده نگرفتید، توضیح داد: رشته اصلی من در دانشگاه کارگردانی سینما بود و علاقه‌ شخصی من به تدوین باعث شد در زمینه تدوین مستند فعالیت کنم. برای بهتر شدن کار تصمیم گرفتم خودم این فیلم را تدوین نکنم چون به عنوان کارگردان اثر، گاهی تعلق‌خاطر نسبت به فیلم، مانع حذف برخی سکانس‌ها و بهتر شدن نهایی فیلم می‌شود. بر همین اساس ترجیح می‌دهیم تدوینگر دیگری این کار را انجام دهد.

عباس حسین‌زاده با اشاره به اهمیت تفاوت دیدگاه و سلیقه در بالارفتن کیفیت نهایی اثر، درباره شیوه نگارش و کارگردانی مشترک این فیلم توضیح داد: در مرحله فیلمنامه‌نویسی طبیعتا اختلاف سلیقه پیدا می‌کردیم و برای رفع آن فیلمنامه را به اشخاص مورد اعتماد خودمان می‌دادیم و نظرات آنها را جویا می‌شدیم. گاهی زمانی حدود ۱۰ ساعت صرف جمع‌بندی این نظرات می‌کردیم و با برآیند نظرات آنها به نتیجه نهایی می‌رسیدیم.

وی افزود: در کارگردانی هم برای رفع اختلاف‌نظر با فیلمبردار تمام موارد جزئی صحبت می‌کردیم و از همه مهم‌تر آنکه ماکت کار را ‌ساختیم و قبل از فیلمبرداری راجع به تمامی مسائل گفت‌وگو می‌کردیم. به همین دلیل روزهای فیلمبرداری درباره میزانسن، نور و … به توافق نظر رسیده بودیم.  من و حسام حسینی آدم‌هایی به شدت ایده‌آل‌گرایی هستیم و درباره تک‌تک جزئیات حساسیت داریم و ساعت‌ها وقت صرف بهتر شدن فیلم می‌کنیم.

یکی از کارگردانان «ماهکان» در بخش دیگری از صحبت‌های خود با بیان اینکه اکران باکس «پنج‌گانِ کوتاه» در سینماهای «هنروتجربه» باعث دوستی فیلمسازان این حوزه شده، بیان کرد: بسیار خوشحالم که با این اکران این باکس با کارگردانانی آشنا شدم که در حوزه کاری خود افراد توانا، خوش‌فکر و کاربلدی هستند. «داغی»، «ناطق»، «سفیدپوش» و «ذبح» فیلمهایی بسیار موفق در جشنواره‌های داخلی و خارجی هستند و ازینکه «ماهکان» در کنار این فیلمها در حال اکران است خشنودم. در سفرهایی که به استانهای سمنان و کردستان داشتم از نزدیک شاهد استقبال مخاطبین از این بسته فیلم بودم و اکران بسیار موفقی داشتیم.

او با بیان اینکه برگزاری ورکشاپ‌های فیلمسازان «پنج‌گانِ کوتاه» در شهرهای مختلف، مورد استقبال مخاطبین قرار گرفت و بسیار سازنده بود، اضافه کرد: ارتباط رودررو و بی‌واسطه فیلمسازان با علاقه‌مندان و مخاطبین شهرهای مختلفی که دسترسی بسیار کمتری به منابع و اطلاعات به‌روز دارند تجربه‌ مفیدی است که خوشبختانه ادامه خواهد داشت.

عباس حسین‌زاده در پایان با اشاره به اینکه «هنروتجربه» حامی اصلی فیلم کوتاه است خاطرنشان کرد: موسسه «هنروتجربه» با اکران فیلمهای کوتاه در سینماها کمک بسیار زیادی به فیلمسازان و علاقه‌مندان کرده و تاثیر «هنروتجربه» در رشد و پیشرفت این حوزه انکارنشدنی است. قطعا اکران آثار و برگزاری ورکشاپ‌ها هم برای مخاطبان و هم فیلمسازان آموزنده و کمک کننده است.

«ماهکان» در بسته «پنج‌گانِ کوتاه» از یکم آبان‌ماه روی پرده سینماهای «هنروتجربه» رفته است. این بسته شامل ۵ فیلم کوتاه «داغی» به کارگردانی فاطمه محمدی، «ماهکان» ساخته حسام حسینی و عباس حسین‌زاده، «ذبح» اثر آکو زندکریمی و سامان حسین‌پور، «سفید‌پوش» اثر رضا فهیمی و «ناطق» به کارگردانی مهرشاد رنجبر است.