
مهدی سعدی در گفتگو با سایت «هنروتجربه»:
«تومان» مهمترین فیلم پرونده کاری من تا این لحظه است/ با ۲ اثر در جشنواره فیلم فجر حضور دارم
هنروتجربه-سپیده شریعترضوی: تدوینگر «تومان» میگوید این فیلم علاوه بر آنکه یکی از مهمترین فیلمهای سینمایی حال حاضر ایران است، نقطه عطف و تا اینجا مهمترین اثر پرونده کاریاش نیز محسوب میشود.
مهدی سعدی تدوینگر فیلم سینمایی «تومان» به کارگردانی مرتضی فرشباف و تهیهکنندگی سعید سعدی که این روزها روی پرده سینماهای سراسر کشور است، در گفتگو با خبرنگار سایت هنروتجربه با اشاره به اینکه آشنایی او با کارگردان فیلم به واسطه سعید سعدی و سعید ملکان بوده است، بیان کرد: من از ابتدای کار به پروژه پیوستم و در جلساتی که با مرتضی فرشباف داشتیم، تصمیم گرفتیم که همزمان با فیلمبرداری کار تدوین نیز انجام شود.
وی ادامه داد: به هر حال حضور تدوینگر از ابتدای کار مزایای زیادی دارد البته این قضیه بسته به هر پروژهای متفاوت هست اما اینکه در زمان فیلمبرداری کارگردان به متریال خود دسترسی دارد و میتوان هر روز آن را چک کند که اگر کمبود و نواقصی وجود داشت، اصلاح بشود بهتر است. در حقیقت در این مرحله رابطه تدوینگر و کارگردان ساخته میشود که از نظر من برای فیلمی شبیه به «تومان» میتواند بسیار راهگشا باشد و این قضیه در کل به نفع تیم تهیه و تولید است.
تدوینگر «تومان» با اشاره به اینکه زمانی که فیلمنامه را برای اولین بار خوانده برایش عجیب بوده است که چگونه کارگردان قرار است فیلمی را بسازد که در چهار فصل روایت میشود، گفت: بنا به استاندارد تولید در سینمای ما این قضیه از نظر من نشدنی بود اما یه مقدار که متمرکز شدم، احساس کردم با فیلمنامه بسیار ویژهای روبهرو هستم و انگیزه زیادی در من ایجاد شد چراکه احساس میکردم میتواند کار ویژهای باشد پس تلاش کردم رفته رفته خود را به کلیت کار نزدیک و نزدیکتر کنم.
سعدی درباره دشواریهای تدوین این فیلم که در چهار فصل روایت میشود، مطرح کرد: هر فصل استراتژی و مدل خاص خود را داشت که مرتضی فرشباف از مرحله فیلمنامه آن را لحاظ کرده بود، در حقیقت ضرب آهنگ، نوع میزانسن و دکوپاژ هر فصل با فصل دیگر متفاوت بود.
وی ادامه داد: همچنین ریتم فیلم بسته به هر فصل متفاوت بود و حتی شاید در طول یک فصل سکانسها نیز متفاوت بودند به این شکل که سکانسی با تعداد برش بالا و سکانسی با حداقل برش یا بدون برش. از سوی دیگر حضور تعداد بازیگر در صحنه میتواند انرژی یک سکانس را بالا ببرد البته باز بسته به نوع قصهای که در یک سکانس اتفاق میافتد، متفاوت است.
تدوینگر «مغزهای کوچک زنگ زده» با اشاره به اینکه فیلم سینمایی «تومان» نقطه عطف و تا اینجا مهمترین فیلم پرونده کاریاش محسوب میشود، درباره تعامل با کارگردان اظهار کرد: چالشهای متعددی در چیدن ساختمان یک سکانس داشتم بهگونهای که شاید سکانسی را با ۴ یا ۵ مدل مختلف چیدمان و برای هر مدل با مرتضی فرشباف صحبت میکردم. در مجموع من و کارگردان «تومان» از مرحله انتخاب برداشت و چگونگی استراتژی تدوین شاید ساعتها گفتگو و تبادل نظر میکردیم.
سعدی درباره ویژگیهای این فیلم سینمایی مطرح کرد: «تومان» یکی از مهمترین فیلمهای سینمایی حال حاضر ایران است و از نظر من به لحاظ ساختار سینمایی و عناصر آن برای سینفیلها یک فیلم تمام عیار محسوب میشود.
وی افزود: «تومان» در کارگردانی، فیلمبرداری، بازی بازیگران، صحنه، موسیقی و …در درجهای از استاندارد سینما قرار میگیرد که کمتر تا به الان دیده شده است. این فیلم هنوز همراه من است و حتی اگر بخوام از او جدا شوم، من را رها نمیکند و در یک کلام باید بگویم «تومان» ماراتن ۹ ماه تدوین و لذت بردن از کار تدوین بود.
این تدوینگر درباره استقبال مخاطبان از این فیلم سینمایی گفت: زمان اکران این فیلم از نظر من جالب نبود به همین دلیل باید بگویم متاسفانه استقبال خوبی از سوی تماشاگران نشده است.
به گفته سعدی، برای عاشقان سینما، «تومان» یک فیلم تمام سینمایی است پس به مخاطبان پیشنهاد میکند حتما این فیلم را روی پرده سینما ببینند.
وی در پایان با اشاره به اینکه امیدوارم است رونق به سینماها بازگردد و شرایط برای همه مردم رو به سامان باشد، درباره جدیدترین فعالیتهای خود خاطرنشان کرد: من در چهلمین جشنواره فیلم فجر ۲ فیلم «بیرویا» به کارگردانی آرین وزیردفتری و «ضد» به کارگردانی امیرعباس ربیعی را دارم که کار یکی از آنها کامل به پایان رسیده است و دیگری هم تا پایان هفته به اتمام میرسد.