هنروتجربه_سپیده شریعت رضوی: آرمان فیاض مدیر فیلمبرداری فیلم کوتاه «شوفر» از چالش های این پروژه و حضور در جشنواره فیلم فجر سخن گفت.

آرمان فیاض مدیر فیلمبرداری فیلم کوتاه «شوفر» به کارگردانی رضا نجاتی که این روزها در بسته فیلم کوتاه «وضعیت قرمز» روی پرده سینماهای هنروتجربه است، در گفتگو با سایت هنروتجربه با اشاره به اینکه قبل از این فیلم کوتاه در اثر دیگری با نام «چندش» با این کارگردان همکاری داشته است، گفت: با رضا نجاتی آشنایی قدیمی دارم اما «شوفر» دومین همکاری من و ایشان پس از «چندش» است.

وی ادامه داد: مدل همکاری من و رضا بدین صورت است که ایشان فیلمنامه را در نسخه اولیه به من می رساند و بعد بسیار درباره آن حرف می زنیم تا متوجه شویم اساسا فیلمنامه برای ساخت مناسب است یا نه یعنی یک فضای مشورتی بین ما برقرارست و قبل از جدی شدن یک اثر درگیر فیلمنامه و ساخت آن می شویم.

مدیر فیلمبرداری «شوفر» با اشاره به اینکه این اثر فیلمنامه جالبی به لحاظ موقعیت ویژه ای که اجبارا برای یک پسربچه اتفاق و منجر به فاجعه می‌شود، دارد، گفت: حضور در «شوفر» را قبل از آنکه به ویژگی های فیلمبرداری خاص و ویژگی فیلمنامه ای و سینماتیک اش علاقه مند شوم به دلیل آنکه دوست داشتم همکاری ام با رضا ادامه پیدا کند، پذیرفتم.

فیاض با اشاره به ویژگی های فیلمبرداری این اثر کوتاه مطرح کرد: «شوفر» فیلمی است که تقریبا در فضای Out Door کار شده و فضای بیشتر فیلم داخل ماشین است که کار کردن در ماشین آن هم در تابستان به دلیل اختلاف های دیافراگمی و اساسا اختلاف های اکسپوزی در فضای بیرون و داخل ماشین سختی های خودش را دارد و یکی از چالش های بزرگ فیلم بود که باید بر آن فائق می آمدم.

وی تاکید کرد: همچنین سکانس های داخلی فیلم محدود بود اما در همان یک یا دو سکانس داخلی سعی کردیم ویژگی را که بدان اشاره کردم در طراحی پلان ها انجام دهیم یعنی میزانسن صحنه به گونه ای است که اختلاف اکسپوزی آنجا هم وجود دارد و دو فضای اکسپوزی کاملا متفاوت داریم. همچنین با رضا نجاتی به میزانسن هایی رسیدیم که camera work ویژه ای داشت و چالش جذابی بود.

این مدیر فیلمبرداری درباره تعامل خود با رضا نجاتی اظهار کرد: ما به دلیل سابقه همکاری و رفاقتی که بین مان برقرار است، با فضای سینمایی هم آشنایی داریم، حرف همدیگر را بفهمیم و در مواقع مورد نیاز به هم و در نهایت به فیلم کمک کنیم. فضای کاملا تعاملی بین ما برقرار است که امیدوارم به سه فیلمی که باهم کار کرده ایم سرایت کرده و تاثیر مثبت گذاشته باشد. از سوی دیگر رضا نجاتی با روی باز نکات را گوش می کند و اگر به نفع فیلم باشد، می پذیرد در حقیقت با دموکراسی برخورد می کند و نتیجه هم می گیرد.

فیاض در ادامه صحبت‌های خود با بیان اینکه تلاش می‌کند در کاری حضور داشته باشد که فیلمنامه اش مورد پسندش باشد، گفت: اگر در فیلمی حاضر شوم همه تلاشم را می‌کنم که فیلم به اثر قابل توجه تبدیل شود. «شوفر» جزو فیلم هایی کوتاهی است که دوستش دارم و می‌توانم بگویم فیلم خوب و موفقی شد اگرچه سختی های خاص خود را داشت. این فیلم کوتاه در جشنواره های خارجی و داخلی در رشته هایی مختلف نیز کاندید شده و جایزه گرفته و حضور در فستیوال معتبر اروپایی را تجربه کرده است.

وی درباره آثار بسته فیلم کوتاه «وضعیت قرمز» تصریح کرد: فیلم های این بسته که هر کدام ویژگی های خاص خود را دارد، آگاهانه انتخاب و درست در کنار هم چیده شده اند و شاید بتوان گفت بهترین فیلم های زمانه خودشان هستند که به نوعی می‌توانند تکمیل کننده هم و در فضای هم باشند.

این مدیر فیلمبرداری با اشاره به اینکه امسال با دو اثر یعنی فیلم کوتاه «ارفاق» به کارگردانی رضا نجاتی و فیلم بلند «برف آخر» اثر امیرحسین عسگری در چهلمین جشنواره فیلم فجر حضور دارد، عنوان کرد: «ارفاق» پخته ترین فیلم رضا نجاتی است و می‌توان در این فیم نمود جدی تر رشد هنری و فیلمسازی فیلمساز را دید. «ارفاق» ویژگی های فیلمنامه ای و دراماتیک خاصی دارد و چالش ها در این اثر به لحاظ فیلمبرداری، قصه، بازی بازیگران، تعدد شخصیت ها و کار کردن در لوکیشنی که سابقه بصری ما هست بزرگ تر و جدی تر بود.

فیاض افزود: لوکیشن «ارفاق» که مدرسه است، لوکیشنی است که در سابقه بصری همه ما هست و به نوعی چرک است اما ما میخواستیم به مورد تازه ای از این تجربه بصری برسیم و در عین حال ماهیت چرک بودن را حفظ و جذابش کنیم که این اتفاق تا حدود زیادی رخ داد.

وی در بخش دیگری از صحبت های خود با بیان اینکه حضور فیلم کوتاه در جشنواره فجر مغتنم است، یادآور شد: هر فرصتی که جایگاه فیلم کوتاه را محکم تر کند و باعث شود نمایش این آثار جنبه عمومی تر پیدا کند، ارزشمند است. جشنواره فجر هم که مهمترین رویداد سینمایی ایران است از این قاعده مستثنی نیست و باید نگاه ویژه تر و مستقل تری به آثار کوتاه داشته باشد. به عنوان مثال می توان محدودیت زمانی ۱۰ تا ۱۵ دقیقه ای برداشته شود تا فیلم های بیشتر و کامل تری در این فستیوال حضور یابند و رقابت جذاب تری را شاهد باشیم.

مدیر فیلمبرداری «ارفاق» در پایان درباره حمایت هنروتجربه از آثار کوتاه خاطرنشان کرد: حمایت گری هنروتجربه از فیلم های کوتاه ارزشمند است و باید به این نکته اشاره کرد که این موسسه جزو معدود ارگان هایی است که این حمایت را به صورت ویژه و مستمر انجام می دهد و مصر است که با نمایش این آثار بتواند به تعداد مخاطبان خاص تر و متفکرتر جامعه بیفزاید.