
هنروتجربه-سپیده شریعترضوی: همزمان با اکران مستند-انیمیشن «کاغذپارهها» به کارگردانی بهزاد نعلبندی در سینماهای هنروتجربه، در گزارشی کوتاه مروری بر انیمیشنهایی که تاکنون در این موسسه اکران شدهاند، داشتهایم.
به گزارش خبرنگار سایت هنروتجربه، زنان آسیبدیده و مشکلات آنها این بار در مستند-انیمیشن «کاغذپارهها» به تصویر کشیده شده است اما بهزاد نعلبندی در این مستند به شیوهای متفاوت که شاید بتوان گفت برای اولین بار در سینمای ایران اتفاق افتاده، به این سوژه پرداخته است که به زعم عدهای از منتقدان و اهالی سینما بیانی تازه در سینمای اجتماعیست.
این فیلم که ۱۰ روز است در سینماهای «هنروتجربه» اکران شده، با حضور فیلمساز در یک مرکز نگهداری زنان کارتنخواب و ضبط صدای تعدادی از آنها که قصه زندگیشان را روایت کردهاند، شکل گرفته و پس از ضبط این صداها، تصاویر آن به صورت انیمیشن ساخته شده است.
اکران مستند-انیمیشن «کاغذپارهها» بهانهای شد تا به مرور انیمیشنهایی که تاکنون در سینمای هنروتجربه اکران شده است و تعدادشان هم زیاد نیست، بپردازیم که در ادامه میخوانید.
مگسی که باعث درگیری دو مرد شد
«چرا مگس را نباید کشت؟» عنوان انیمیشنی به تهیهکنندگی و کارگردانی فرهاد علیزاده است که اواخر اسفند ۹۴ در مجموعه «فیلمهای کوتاه روز ۱» اکران شد.
در خلاصه داستان این اثر آمده است: «مگسی در یک ایستگاه مترو باعث درگیری دو مرد با یکدیگر میشود.»
این اثر در زمان خودحضور در بیش از ۶۰ جشنواره بینالمللی را تجربه کرد.
نفس کشیدن در هوای جنگ در «تمام زمستانهایی که ندیدهام»
انیمیشن ۱۷ دقیقهای «تمام زمستانهایی که ندیدهام» عنوان انیمیشن دیگری است که به کارگردانی امید خوشنظر، تهیهکنندگی سیدمسعود صفوی و فیلمنامه آرش کریمیبا تکینک تری دی تولید شده است.
کارگردان اثر در یادداشتی درباره فیلم خود نوشته است:«تمام زمستانهایی که ندیدهام» روایتی شاعرانه، تلخ و زنانه است از پستیها، دردها و خرابیهای عنصری که هزاران سال است، نسل بشر با آن دست و پنجه نرم میکند؛ «جنگ». کمتر انسانی در زمین این واژه را ندیده و نمیشناسد. انگار حتی کودکانی که هنوز بهدنیا نیامدهاند هم به نوعی آن را میشناسند.
تمام زمستانهایی که ندیدهام جنگ را روایت نمیکند. فقط از آن عبور میکند و در هوایش نفس میکشد، چرا که قرار است چیزی را ببیند که جنینی نه ماهه قبل از بهدنیا آمدنش دیده و گویی میخواهد که به دنیا نیاید. مادر و نه هیچکس دیگر برای سوالات، جوابی جز سکوت ندارند.»
در خلاصه داستان«تمام زمستانهایی که ندیدهام» آمده است: «زن جوانی مقیم نیویورک، در سومین ماه بارداریاش ، بعد از آزمایشهای متعدد، مطلع میشود که مسمومیت گازهای شیمیایی احتمالا باعث خواهد شد که کودکش با نقص فیزیکی شدید به دنیا بیاید، مسمومیتی که نه خود او از آن مطلع بوده و نه در پرونده پزشکیاش نشانی از آن وجود دارد. دکتر تاکید میکند که به خاطر شرایط فیزیکی خاص زن، در صورت سقط جنین، او دیگر هرگز باردار نخواهد شد… زن باید بین احتمال ناقص الخلقه به دنیا آمدن و یا سقط فرزندش یکی را انتخاب کند.
اکران آخرین انیمیشن زندهیاد وحید نصیریان در هنروتجربه
۱۳ اسفندماه ۹۶ انیمیشن «قلب سیمرغ» آخرین ساخته زندهیاد وحید نصیریان با فیلمنامهای از مهدی ابوهاشم و وحید نصیریان روی پرده سینماهای هنروتجربه رفت.
در خلاصه داستان این انیمیشن آمده است: «در آیندهای دور، میان انسانهای کره زمین جنگی همه گیر در حال انجام است. در این میان، سپنتا، سعی دارد مینو، زن پا به ماهش را از این مهلکه بیرون برده و به غاری برساند که توسط نیروی سیمرغ از آن محافظت میشود. آنها نام فرزند خود را رها میگذارند درگیر و دار این جنگ،اژدهاک که در کوه دماوند به بند کشیده شده بود، آزاد میشود. رها پس از سالها به جنگ اژدهاک میرود و با وجود کوچکیش بر اژدهاک پیروز شده و ناجی سرزمینش میشود.»
در این فیلم انیمیشن که توسط مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی تولید شده است، بازیگرانی چون حمید فرخ نژاد در نقش «رخش»، رضا کیانیان در نقش «شیردال»، الهام پاوه نژاد در ۲ نقش «آفرین» و «هما»، پرویز پورحسینی در نقش «سپنتا»، امین قاضی در نقش «رها»، علیرضا طاهری در نقش «رستم»، آرزو آذری در نقش «مینو» و وحید نصیریان در نقش «دم شیردال» صداپیشگی کردهاند.
این انیمیشن جوایزی از جمله دیپلم افتخار بهترین دستاورد فنی از بیست و نهمین جشنواره ملی فیلم فجر، جایزه ویژه دبیر هفتمین جشنواره بینالمللی پویانمایی تهران و… را در کارنامه خود دارد.
برداشتی طنز از تراژدی رستم و سهراب در «بدو رستم بدو»
«بدو رستم بدو»به کارگردانی، تهیهکنندگی و نویسندگی حسین ملایمی فروردین ۹۸ در سینماهای هنروتجربه همزمان با اکران بهاریه فیلم کوتاه روی پرده رفت.
این انیمیشن برداشتی طنز و کاملا آزاد از تراژدی رستم و سهراب است. رستم پهلوان ملی ایران زمین، باید به آینده سفر کند و به تهران امروز بیاید تا آنچه را که بر سر فرزندش سهراب آورده،جبران کند. در شهر تهران او نمیداند راه قانونی را برای رسیدن به هدف مشروع خود برگزیند یا راه غیر قانونی را… .
تندیس شایستگی و دیپلم افتخار بهترین انیمیشن از بیستمین جشن بزرگ سینمای ایران، پروانه زرین بهترین انیمیشن بخش بینالملل از سیویکمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودک و نوجوان اصفهان، تندیس طلایی بهترین پویانمایی از دهمین دوسالانه بینالمللی پویانمایی تهران، تندیس بهترین کارگردانی و نامزد بهترین فیلم انیمیشن و بهترین انیماتور از ششمین جشنواره بینالمللی فیلم شهر، لوح تقدیر بهترین کارگردانی از دهمین جشن بزرگ انیمیشن ایران و بهترین فیلم انیمیشن بر طبق آرای تماشاگران سیوپنجمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران از جمله افتخارات این اثر است.
تلاش برای زنده ماندن، عشق و انتقام در «روباه»
«روباهی جوان در آستانه تجربه اولین عشق به دام شکارچی میافتد . شکارچی زنگوله سگ خودش را به گردن روباه میبندد و او را در جنگل رها میکند. تلاش روباه برای زنده ماندن، عشق و انتقام آغاز میشود.» آنچه که در ابتدا خواندید خلاصه داستان انیمیشن «روباه» به نویسندگی و کارگردانی صادق جوادی و تهیهکنندگی صادق جوادی و مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی است.
«روباه» که برداشتی آزاد از کتاب «خواجه تاجدار»است،مهرماه ۹۸ در مجموعه فیلم کوتاه پائیز با عنوان «۸۸ دقیقه کوتاه» اکران شد.
این انیمیشن در جشنوارههای الچه اسپانیا، کارتونکلاب ایتالیا، رجینا کانادا، انیما صربستان، سینهانیما پرتغال، انیمست رومانی، فلوکسوس هلند، آتن یونان، فنیسیان فرانسه، لیسبون پرتغال و کوهستان سبز آمریکا به نمایش درآمده و موفق به دریافت جایزه بهترین انیمیشن کوتاه جشنواره «وارنا» بلغارستان و تندیس هنروتجربه از سی وپنجمین جشنواره فیلم کوتاه تهران شده است.
نمایش سرزمینی باسرهایی شبیه به مکعب روبیک حل شده در«ایکی»
انیمیشن دیگری که مهرماه ۹۸ در مجموعه فیلم کوتاه پائیز با عنوان «۸۸ دقیقه کوتاه» اکران شد، «ایکی» نام دارد.
در خلاصه داستان این اثر به کارگردانی پرستو کاردگر آمده است: «در سرزمینی که مردم آن سرهایی شبیه به مکعب روبیک حل شده دارند، کودکی زندگی میکند که با سایرین متفاوت است.»
«ایکی» دیپلم افتخار و تندیس بهترین فیلمنامه بخش دانشجویی از نهمین دوسالانه بینالمللی انیمیشن تهران، دیپلم افتخار بهترین انیمیشن ماه ژانویه از جشنواره Short to the Point رومانی، مداد طلایی بهترین انیمیشن از جشنواره سیاتل امریکا، جایزه بهترین انیمیشن جشنواره بینالمللی دانشجویی«گولد ریل» دانشگاهکارولینایشمالی وجایزهبهترینکارگردانی فیلم کوتاه جشنواره Bollywood int’s Film Festival ایالات متحده امریکا را پیشتر دریافت کرده است.