هنروتجربه-سعیدحضرتی: چهلمین جشنواره فیلم فجر در حالی به ایستگاه پایانی خود رسید که برگزیدگان آن دقایقی قبل از اعلام رسمی در سایت‌های خبری و کانال‌های مجازی منتشر شده بود.

به گزارش سایت هنروتجربه، چهلمین جشنواره فیلم فجر با اعلام برگزیدگان در بخش‌های مختلف به کار خود پایان و در این میان کاظم دانشی که به تازگی فیلم کوتاه «راحانا» از او در بسته فیلم «۱۰۸ دقیقه از یک قرن» در سینماهای هنروتجربه اکران شده بود موفق به کسب ۴ جایزه در بخش‌های صداگذاری، تدوین، بهترین بازیگر نقش مکمل زن و فیلمنامه شد. دانشی در «علف‌زار» به تهیه‌کنندگی بهرام رادان به سراغ سوژه‌ ملتهب اجتماعی رفته بود که به خوبی از سوی مخاطبان مورد استقبال قرار گرفت.

کاظم دانشی در گفت‌وگویی با سایت هنروتجربه اکران «راحانا» در سینماهای هنروتجربه را برای ساخت اولین فیلم بلند حرفه‌ای خود تاثیرگذار عنوان کرده و اظهار کرده بود: «راحانا» قبل از عید و ابتدای ۱۴۰۰ در بسته «۱۰۸ دقیقه از یک قرن» اکران شد و بعد از آن به همت موسسه «هنروتجربه» این بسته فیلم اکران آنلاین شده است و تاکنون هم مورد استقبال قرار گرفته است. اکران «راحانا» در «هنروتجربه» باعث تا برای فیلم بلند اولم بتوانم با عوامل حرفه‌ای سینما کار کنم و قطعا اکران آن تاثیر جدی‌ای بر فعالیت هنری من داشته است.

رضا نجاتی از دیگر کارگردانانی است که هم اکنون فیلم کوتاه «شوفر» از او در بسته فیلم «وضعیت قرمز» در سینماهای هنروتجربه در حال اکران است. فیلم کوتاه «ارفاق» نجاتی در سی و هشتمین جشنواره فیلم کوتاه تهران موفق به کسب بهترین فیلمبرداری شده بود و در چهلمین جشنواره فجر موفق به سیمرغ بهترین فیلم کوتاه شد.

رضا نجاتی در گفت‌وگویی اکران فیلمهای کوتاه در سینماهای هنروتجربه را فتح‌باب آشنایی مخاطبان با فیلم کوتاه عنوان کرده و گفته بود: «هنروتجربه» مخاطبان عام سینما را با واژه‌ای با عنوان فیلم کوتاه آشنا کرد و این مسئله بسیار مهمی است که مخاطبین متوجه این شدند که برای فیلم کوتاه هم می‌توان بلیت خرید و آن را در سینما و در کنار خانواده و دوستان تماشا کرد.

عجیب‌ترین و جنجال‌برانگیز‌ترین اتفاق جشنواره تا پیش از اختتامیه، در ساعات آخر آن روی داد. جایی که یک روز پیش از اعلام برندگان دبیر جشنواره اعلام کرد امسال خبری از سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه مردم نخواهد بود. توضیح ضروری آنکه این فیلم با رای مردم انتخاب می‌شود. مسعود نقاش‌زاده، دبیر چهلمین جشنواره فیلم فجر این خبر مهم را با توضیحات زیر اعلام کرد.

«در پی ابهامات مطرح شده از سوی برخی فیلمسازان و صاحبان آثار در مورد اعتبار نظرسنجی مردمی درباره کمیته‌ای مأمور بررسی و پیگیری ادعاهای مطروحه در مورد صحت و دقت آرای مردمی جشنواره کرد.

گزارش‌های کمیته نشان می‌دهد، به‌دلیل پیچیدگی این فرایند و وجود متغیرهای متعددی که در صحّت و دقت نتایج نظرسنجی دخالت دارند، اطمینان کامل از صحت نتایج در بخش‌های مختلف به‌سادگی حاصل نمی‌شود.

بررسی تیم‌های کارشناسی نشان می‌دهد به‌دلیل پاره‌ای اشکالات و از جمله اشکال فنی در ارسال پیامک که باعث شده بعضی از مخاطبان دریافت نکنند، و نیز قطعی و اختلال اینترنت در بعضی سینماها، نتایج نظرسنجی مردمی برای ستاد جشنواره اطمینان‌بخش نیست.

بنابراین، ضمن سپاس و پوزش توأمان از تماشاگران عزیز که در فرایند نظرسنجی مردمی مشارکت کردند، به خاطر صیانت از آرای مردم و نیز حفظ حقوق صاحبان آثار، و جلوگیری از ضایع شدن کوچک‌ترین حقی از فیلمسازان، در این دوره جایزه داوری مردمی را نخواهیم داشت.»

ذکر این نکته نیز به جا است که در آخرین نتایج رای‌گیری برای سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه مخاطبان، فیلم سینمایی «ملاقات خصوصی» به کارگردانی امید شمس پیشتاز بود. به همین ترتیب امیر بنان، تهیه‌کننده فیلم «ملاقات خصوصی» در گفت‌وگویی این اتفاق را «یک فاجعه بزرگ» خواند. وی در حالیکه خواستار توضیحی «شفاف» شد تاکید کرد که معنای چنین اتفاقی «نادیده گرفتن مردم است». بنان این اتفاق را «موید وقوع یک تخلف از سوی جشنواره» دانست. وی خاطرنشان کرد «قطع و یقین می‌دانم که فیلم من فیلم اول در آرای مردمی جشنواره تا امروز بوده است.» بنان همچنین این سؤال را مطرح کرد که «مگر می‌شود در طول این ۱۰ روز متوجه این ابهام نشده باشند»؟ بنان همچنین در واکنش به نامزد شدن فیلمش در دو رشته‌ برای سیمرغ بلورین ضمن اعلام اینکه پس از حذف جایزه مردمی از حضور در بخش مسابقه انصراف داده است، نامزدی فیلم در دو رشته را زیر سؤال برد.

امیر بنان در نامه منتشره خود در فضای مجازی نوشت:

«نظر به عدم توجه به آرای مردمی در جشنواره فجر و حذف آن و از طرفی با عنایت به اینکه به زعم این حقیر این تصمیم اثر وضعی در سینمای ایران دارد، ضمن سپاس از حضرتعالی و سایر همکاران‌تان بدین وسیله اعلام می‌دارم که فیلم ملاقات خصوصی به کارگردانی آقای امید شمس و تهیه‌کنندگی اینجانب را از داوری جشنواره خارج نمایید و در هیچ یک از رشته‌ها داوری نشود.

انشاالله که جوابی برای حق الناسی که ضایع شد داشته باشید. در پایان از همه مردم عزیز و تماشاگران فیلم ملاقات خصوصی صمیمانه تشکر می‌کنم و سپاسگزارم و امیدوارم به یاری حق تعالی در اکران عمومی بتوانیم میزبان خوبی باشیم.»

آرین وزیردفتری نیز از دیگر فیلمسازانی است که فیلم کوتاه «هنوز نه…» به کارگردانی او و تهیه‎کنندگی مجید برزگر در سینماهای «هنروتجربه» اکران شده بود امسال در بخش مسابقه چهلمین جشنواره فیلم فجر حضور دارد. طناز طباطبایی، صابر ابر و شادی‌کرم‌رودی بازیگران اصلی این فیلم سینمایی هستند. این فیلم سینمایی نخستین فیلم بلند هومن سیدی در مقام تهیه‌کننده بود.

وزیر دفتری در گفت‌وگویی با سایت هنروتجربه حضور فیلمسازان فیلم اولی را در جشنواره مهم ارزیابی کرده و گفته بود: اینکه فیلم‌اولی‌ها امسال حضور پُررنگی در جشنواره فجر دارد، اتفاق خوبی‌ست اما لازم است فضای بازتری در سینما ایجاد و شرایط تسهیل شود تا استعدادهای مختلفی ورود کنند و فیلم بسازند. شاید بتوان گفت ۵ سالی می‌شود که نسلی از فیلمسازان فیلم کوتاه به سینمای کوتاه راه پیدا کرده‌اند که تنوع نگاهشان جالب است اما اگر نتوانند فیلم بلند بسازند ممکن است دلزده شوند و دیگر کار نکنند، که امیدوارم با بازتر شدن فضای ورود این نسل تازه چنین اتفاقی نیفتد.

در نهایت طناز طباطبایی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اصلی زن را برای «بی‌رویا» به خانه برد.

چهلمین جشنواره فیلم فجر با همه فراز و فرود و در میانه همه‌گیری کرونا به پایان خود رسید. فارغ از تمام ایرادات ریز و درشتی که بر این دوره از جشنواره وارد است اما از نکات مثبت آن حضور فیلمسازان فیلم اولی در این رویداد سینمایی است. یوسف حاتمی‌کیا، امید شمس، کاظم دانشی و … از جمله فیلمسازانی هستند که با اولین فیلم بلند خود در مهمترین جشنواره سینمایی ایران حضور داشتند. رضا نجاتی که با فیلم «ارفاق» سیمرغ بهترین فیلم کوتاه را دریافت کرد نیز پس از دریافت جایزه اعلام کرد در تدارک ساخت اولین فیلم بلند خود است. قطعا حضور فیلمسازان فیلم اولی در جشنواره باعث انگیزه در آنها خواهد شد.