
ترومای سرخ
خلاصه داستان

اسماعیل میهن دوست فیلمساز، منتقد و مترجم سینما است. او در کارنامه فیلمسازیاش کارگردانی چند مجموعه تلویزیونی نظیر «ماجراهای خانه شماره سیزده»،«خانه قدیمی»«ماه و آتش»و فیلمهای کوتاهی چون«من، پنجره و دیگر هیچ»، «جایزه»،«ساعت سیزده»،«فوبی» را دارد. میهندوست اولین فیلم بلند سینمایی خود«برخورد خیلی نزدیک» را سال ۱۳۸۸ مقابل دوربین برد و سال ۱۳۹۵ هم فیلم «ترومای سرخ» را کارگردانی کرد که در جشنواره فیلم فجر هم حضور داشت

نوشتن در مورد فیلم خود سختترین کارهاست! در مورد آثار دیگران بهراحتی میتوان نوشت، چرا که اگر تاویل هم تلقی شود آدرس غلط دادن محسوب نمیشود ولی ذکر هر نکته در مورد فیلمی که خودت نوشتی و ساختی قطعا هم نوعی آدرس دادن است و هم محدود کردن باب تاویل و تفسیر مخاطب.
من به رابطه دمکراتیک با بیننده، دست کم نگرفتن هوش او و بهویژه به مشارکت دادن تماشاگر در تکمیل حفرههای روایی تعمدی فیلم باور دارم و سعی کردم در «ترومای سرخ» هم به آن پایبند باشم. «ترومای سرخ» گرچه از نظر فضا، داستان، لحن و فرم با فیلم قبلیام متفاوت است اما در اینجا نیز مرتکب برخی بازیگوشیهای روایی شدهام.
در «ترومای سرخ» چند چالش هم پیش رو داشتم
یک- چگونه میتوان با دنبال کردن فقط یک شخصیت در یک زمان متصل روایی، بیننده را بدون توسل به هیجانات کاذب معمول سینمای متعارف، تا آخر همراه فیلم نگاه داشت!
دو – در فیلمی با لحن رئالیستی با پرهیز از میزانسن و حرکتهای آشکار دوربین، فرم بصری فیلم را چگونه باید سامان دهم که شلخته نمایی صورت نگیرد.
سه- از پرسنا و برآیند نقشهای قبلی بازیگران شناخته شده و به عبارتی از خودآگاه جمعی سینمارو ایرانی چگونه میتوان در شخصیتپردازی مینیمال برخی شخصیتهای ترومای سرخ استفاده کرد و در نقطه مقابل برای ارائه تصویر عینی و قابل باور جامعه و افراد دور و اطراف آن، چگونه از چهرههای تئاتری فاقد پرسنای ذهنی نزد ببیننده استفاده کرد.
چهار- در راستای لحن رئالیستی، در فیلمی زنانه چگونه باید موقعیتهایی خلق کرد که حضور با پوشش و حجاب شخصیت اصلی و سایر شخصیتهای زن قابل باور به نظر برسد.
پنج – با چه ترفند داستانی پلی بین گذشته و شخصیتهای واقعی تهران چهار دهه پیش با وضعیت فعلی و شخصیتهای مخلوق درامِ این کلانشهر بزنم.
شش- با همراه کردن بیننده با شخصیت اصلی، ضمن قراردادن آینهای در برابر او (از جنبه سبک زندگی و بهویژه حضور روز افزون موبایل و ارتباطات مجازی در حیات بشری) دوز خستگی و کلافگی تماشاگر را هم کنترل کرد.