
کهریزک چهار نگاه
خلاصه داستان

بهمن کیارستمی: ضبط مراسم یا ثبت آیین؟
ساختن یک فیلم مستند راجع به عید قربان در کهریزک ضبط یک مراسم است یا ثبت یک آیین؟ این سوالی است که از مرحله تحقیق تا امروز که چند سال از ساخت آن فیلم گذشته هنوز برایم بی جواب مانده. نه این که ارزش کار ثبت آیین را به لذت کار ضبط مراسم ترجیح دهم، یا هیچ وقت داده باشم. ولی این بار همین شک شد محرک این فیلم، تعریف این پروژه و کم کم سعی برای یافتن پاسخ جایش را داد به ور رفتن با سوال و هی پرسیدنش
محسن امیر یوسفی:
وقتی اولین بار برای بازدید به همراه بقیه کارگردانها به آسایشگاه خیریه کهریزک وارد شدم بیحوصله بودم و فکر میکردم چه سوژه ای میتوانم پیدا کنم ولی ساعتی بعد با دیدن شور و هیجان سالمندان و معلولین واقعاً متقاعد شدم که اینجا محلی برای زندگی است نه زنده ماندن. و بعد دیدن رضابختیاری عزیز و گروه تئاتر آسایشگاه که برایم تجربه ای شگفت انگیز از بلندپروازی، قدرت روحی و صداقت بود. بعد از آن تنها سعی کردم این شگفتی را در “هملت در کهریزک” نشان دهم.
به ترتیب :
هملت در کهریزک : به خاطر تاثیرگذاری توامان نمایشنامه شکسپیر و شخصیت اصلی این اپیزود (آقای بختیاری) و تضاد عمیق وضعیت فیزیکی و روحیه ی طناز و مقاومش، و بازیگوشی های فلسفی/سیاه/ابزورد امیریوسفی، تا مدت ها جلوه ی تکان دهنده ی فیلم از یاد نخواهد رفت.
عید : شیطنت و طنازی بهمن کیارستمی و هوشمندی سیاسی، فلسفی بروز پیدا کرده در لحن فیلم، یادآور نبوغ پدرش بوده و باعث بازنگری بنیادین مخاطب در باورهایی است که از فرط عادت، جنبه فکری خود را از دست داده است.
حکت شادان : اپیزودی عاشقانه (در لایه ای پنهان) که اتفاقا در خلا عشق، نمود پیدا می کند. پیرمردانی خسته و در عین حال دلتنگ گذشته و تمام عناصر نمونه ای آن (به خصوص در مورد زنان) ، که به صورت غریبی به ذات نهفته در این اشخاص می رسد : پسرانی تنها و دلشکسته و در جستجوی صداقت محض… اعجاب انگیز است که از این مسئله هیچ صحبتی نمی شود و محور اصلی این بخش می باشد.
اتاق ۲۰۲ : فیلمی دغدغه هایی زنانه و در تضاد با انزوای خودخواسته مردان “حکمت شادان”، گریز همیشگی زنان را روایت می کند از تنهایی و دلخوشی و سرزندگی شان از حضور در جمع … لحظات قابل تاملی در این اپیزود وجود دارد.